Guest Post: Perceptions Interiors’ Andrea Mason

I’ve had the privilege of meeting so many cool and talented local designers in the course of publishing DC by Design, that in honor of the blog’s fifth anniversary this month, I’m starting a new feature that I hope will further celebrate DC’s design talent—in their own words.

For this occasional Guest Post series, I’ll be asking designers to describe an interesting before-and-after project they’ve done to solve a design challenge. These posts aren’t paid and they won’t market specific products (as I seem to get loads of requests for). I’m merely interested in having designers show off their problem-solving prowess.

So, Andrea Mason of DC-based Perceptions Interiors, take it away!

Screen Shot 2015-01-25 at 3.08.31 PM

An energetic family of three in Annandale, VA needed a fresh start with their master bathroom and living room. First, we tackled the master bathroom, where their main concern was adding more natural light into the space while also creating more ventilation. They also wanted to modernize the space, and they needed more storage.

BEFORE

BEFORE

 

AFTER

AFTER

To solve these problems, we added a window above their mirrors so they could get that extra sunlight and also to let in some fresh air. Double sinks replaced the existing single sink, and we created additional storage with new cabinetry and medicine cabinets.We chose the subway tile as the backsplash to help tie in the same color from the floor tile. The great thing about subway tile is it helps to put a fresh spin on this space, but also keeps with the traditional character of the house.

bathafter2

We also replaced the shower curtain with a glass shower door to further open the space.The large grey floor tiles continued up the sides of shower, making the space appear taller.

bathafter3

In the living room, they needed more storage for their son’s toys, and they also wanted to brighten the space up more—for good reason:

BEFORE

BEFORE

 

BEFORE

BEFORE

We rearranged the layout so that a built0-in could be used to house the TV as well as storage for their son. They didn’t want just any ordinary cabinet door to hide their TV, so we custom-carved a chevron design into the front. The bookcase had a blue backdrop painted in Sherwin Williams 6517 Regatta. The blue really made all of their eclectic accessories pop! Replacing their darker wall colors with Sherwin Williams 7071 Gray Screen created a brighter atmosphere.

AFTER

AFTER

The darker furniture also had to go. We replaced it with the Monterey Sofa from Ethan Allen. Its sleek arms and clean frame gave this space a new look. The two lounge chairs we chose from West Elm tied in the bright blue accent color of the bookshelf. What a difference it made, replacing the dark and heavy coffee table with a glass one; it really made the space feel lighter, and let that patterned rug peek through. This house now looks like the young and fun family that lives here.

livingafter-wide

livingafter-coral

SharePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone